Každému lze ublížit, nebo pomoci

29.01.2011 16:37

VYUŽITÍ CITLIVÝCH BODŮ NA TĚLE

     Ze všeho nejdříve je nutné si uvědomit, že studium těchto citlivých bodů na lidském těle je důležité hlavně ze zdravotních důvodů. Teprve potom přichází na řadu to, že se těchto bodů dá využít k poškození a eliminaci protivníka. Každopádně se jejich alespoň částečná znalost v životě vyplatí. Ať už při obyčejných nevolnostech po špatném jídle, nebo i v pomoci k útěku při obtěžování někoho podnapilého. Stačí většinou jen zmáčknutí těchto bodů a opilec nás pustí. Chvilka pak musí postačit k útěku.
    Studiem bojových umění se postupně každý dříve nebo později, více či méně, začne zaobírat svým zdravím. Ať už kvůli zranění, nebo kvůli věku či jen ze zvědavosti. Je to důležitá součást procesu zrání lidí, praktikujících některý bojový styl. Každý styl, či směr má své specifika, i své umění léčit, či uzdravovat, tak jako své nenapodobitelné bojové systémy. Pokud to některému bojovému systému chybí, tak dle mého názoru, jde o obrovskou škodu, hlavně v rozvoji jedinců, kteří tímto směrem kráčí. Protože tím, že se člověk stará o druhé, a tím umění léčit je, napomáhá každý vesmírnému dobru. Každý přidává svůj kousek dobra a lásky, soucitu do velké vesmírné nádoby, ze které se potom zpětně opět všichni sprchujeme. A tímto se nám vždy vrací jen to, co do světa a vesmíru dáváme. Jinak řečeno „jak zaseješ, tak sklidíš“. No, není tomu tak?
    V tomto našem systému se vyučuje celkový přehled určitých bodů, takzvaných atemi, i s jejich využitím oběma směry. Směr ublížení a směr pomoci. Jsou to dvě od sebe neoddělitelné součásti, tak jako dvě strany jedné mince.
    Poměrně často se stává, že se bojovník postupně změní v maséra, léčitele, či terapeuta. To je podle mého názoru nádherný přerod tvrdosti v jemnost. Doplnění i druhé strany mince a takový člověk na sklonku života, mnohdy i mnohem dříve, bude moct mnohému naučit ty, kteří půjdou jeho cestou. Ovšem takový člověk nepřestává být oním bojovníkem. Je jím stále, ale jeho srdce je daleko více otevřené a dokáže obejmout mnohem více lidí ve svém životě. Tvrdý bojovník je začátek, jemný léčitel bojovník je pokračování a sloučení toho všeho je nádherné vyvrcholení obrovského množství zkušeností. Ať na straně fyzična, tak na straně duchovna.